Kattungar

Äntligen dags! Har din katthona gått och blivit gravid och nu har det blivit dags för henne att föda? Vad roligt! Det är inte helt enkelt att veta hur man ska handskas med det. Vi på Som Hund och Katt kan hjälpa dig med lite praktiska tips och lite information. Håll till godo!

För det första behöver du ordna med ett ställe där förlossningen kan ske. Om du inte gör det så är chansen hög att det kommer ske i din säng eller i din soffa, vilket inte är att rekommendera. Ta fram en gammal ”banan-låda” och inred den med mjuka handdukar eller filtar. Kom ihåg att du kommer behöva slänga allt som används efteråt, så ta inte din favorithandduk om du av någon anledning skulle råka göra det, av stress kanske. Gör katten som ska föda van vid platsen innan det är dags. Släpp ner henne i lådan och låt henne sova och vila där några gånger. Chansen är då större att hon väljer att gå dit självmant när det är dags för förlossning.

Några andra saker som kan vara bra att ha förberett när det närmar sig är;

Fler rena handdukar. Att torka katt och kattungar med. Mamman sköter det mesta men kanske inte allt.
En sax att klippa navelsträngar med. Se till att den är steril!
Nummer till veterinär redo. Om något går snett är det bra att vara beredd.

Men hur vet man när det sker då?

Självklart vill man inte missa födseln. Det är ju inte bara spännande och vackert, men också ibland nödvändigt. Katter sköter nästan alltid allting själva, men de brukar vilja att matte eller husse eller båda två är där när det händer. Det är väldigt vanligt att katten går och jamar och hämtar ägarna när det är dags. Men vi vanliga människor arbetar ju varje dag. Hur ska jag veta på morgonen att idag är dagen? Det finns lite tecken man kan följa. Om de stämmer in på morgonen bör du överväga att stanna kvar hemma. Speciellt om fler av dem stämmer in.

Kattens mjölproduktion ökar ju mer det närmar sig förlossning. Detta syns inte alltid så tydligt, men det går att upptäcka. Brösten sväller lite och du kan känna att de är mer mjölk där inne.
Katter blir kallare innan förlossning. Vanligtvis har katter en kroppstemperatur på 39,5 grader. Sjunker kattens temperatur til 38,5 grader så vet du att det handlar om några få dagar innan det är dags.
Katten kommer att tvätta sig i rumpan oftare och oftare. Detta är ett ganska tydligt tecken. Lägg ihop detta med att katten blir oroligare och oroligare samt att magen blir mjuk och sjunker på henne. Nu vet du att det närmare sig med stormsteg.

Förlossning

Katter är gravida 58-71 dygn. Sker födseln tidigare eller senare än detta blir det väldigt svårt för kattungarna att överleva. Det är dock ovanligt att så sker. Precis som i resten av kattens liv är de väldigt självständiga under förlossning. De gör allting själva, och börja inte dra eller liknande om det inte behövs. Lägg dig inte i överhuvudtaget förren det är problem. Däremot vill katter gärna att husse och/eller matte är med som vi skrev tidigare.

Katten kommer agera annorlunda under förlossningen. Bli inte orolig eller rädd för det. Platsbyten innan det sätter igång, oroligheter och jamande. Häftig andning, flåsande, med öppen mun. Hon kommer säkerligen att spinna vid själva förlossningen, samt ha en koncentrerad och frånvarande blick. Innan kattungarna börjar komma är det vanligt att lite blod och en genomskinlig vätska kommer från slidan. Oroa dig inte över det. Cirka 15 minuter innan kattungar föds kommer fosterblåsan. Den är går och grumlig. Kattungar kan födas med svansen eller huvudet först. När väl kattungarna kommit ut är det dags för efterbörden. Antalet efterbörder ska vara samma som antalet kattungar. Stämmer det inte överens bör du kontakta veterinär. Om kattmamman vill äta upp sin moderkaka så låt henne göra detta. Det är äckligt, men mycket näringsrikt. Hon behöver det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *