Flytt med katt

Vi har nyligen flyttat. Tidigare bodde vi i en stor treplansvilla med en del skog och liknande runt omkring huset. Nu bor vi fortfarande i en villa, men i en mycket mindre och med grannar tätare inpå. Dessutom saknas skogen och vi har istället stranden och havet nära inpå.

Under själva flytten var vår katt orolig. Man märkte på henne att hon förstod att något var på gång. Speciellt när vi började tömma villan på prylar. Eftersom vi skulle flytta till ett så mycket mindre ställe så sålde vi en del soffor och fåtöljer några veckor innan vi flyttade ut, och redan då började hon att stryka omkring och jama oroligt.

När vi sedan skulle ta henne med oss så blev det värre. Hon låg och sov så skönt i en soffa vi lämnade kvar (antagligen trött av oroligheterna). När jag lyfte upp henne kurrade hon som vanligt och trodde jag skulle mysa lite med henne. Men icke. Så fort hon fick se kattlådan flög energin in i henne och hon började sprattla. När vi närmade oss bilen, med henne i kattlådan, då blev hon alldeles till sig. I negativ bemärkelse alltså. Antagligen fick hon minnen från när vi tog henne till veterinären och lät sterilisera henne. Det är en av de få gångerna hon har åkt bil. Hon jamade så annorlunda och knepigt hela vägen till hennes nya hem. Det tog cirka 30 minuter, och det räckte gott och väl.

Väl i den nya hemmet hade vi redan möblerat en del, så hennes favoritsoffa stor redan på plats. Gott var väl det, eftersom hon efter en cirka 20 sekunders upptäcktsfärd runt om i vardagsrummet hoppade upp i soffan och la sig för att vila.

Nu har vi bott i villan i cirka två veckor. Det är inte helt okej med vår kisse ännu. Men det blir bättre och bättre. Hon reagerar på alla annorlunda ljud och går inte ut så ofta. Hon springer gärna och gömmer sig när vi ”stressar” inne i huset – antagligen för att hon minns hur jobbigt det var för henne när vi bar ut alla prylar och möbler från det gamla hemmet. Men det kommer bli bättre, det blir det redan.

Något vi trodde skulle ske, men som inte gjort det ännu, är att hon skulle bege sig hemåt till sitt gamla hus igen. Det är ju allmänt känt att katter hittar fantastiskt bra! Men att vi är där för henne och att saker hon känner igen är i vårt nya hus hjälper henne säkert att stanna.

Ett tips för er som ska flytta med husdjur. Ta inte med katten innan allt, eller i alla fall mycket, är ordnat. Möbler och liknande hjälper katten att känna sig hemma, det fick vi erfara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *