Hundsjukdomar

Hundsjukdom – Artros

Många hundar drabbas av Artros. Faktum är att var femte hund någon gång i sitt liv kommer att bli drabbad. Artros är en ledsjukdom som bryter ned brosket i lederna och som ofta leder till att hunden blir stel och har smärta. Ju äldre hunden blir desto större är risken för Artros, men redan i medelålder är sjukdomen vanlig. Artros är ärftlig, men det går att drabbas utan att ha det i blodet. Dålig kost för hunden samt brist på god motion är två aspekter som påskyndar sjukdomens framfart.

Symptom

Anar du att din hund lider av Artros finns det en del tecken och symptom du kan leta efter.
För det första är det rörelsemönstren du bör titta till. Haltar hunden i sin gång eller går den stelt kan det vara tecken på Artros. Samma sak gäller om den inte längre är lika glad i att leka eller ta promenader. Bara en sådan sak som att den inte längre tjatar lika mycket om promenader bör du lägga märke till. Har den svårigheter att resa sig från liggande läge eller problem med att gå upp och ned i trappor samt bekymmer med att hoppa upp i bilen, fåtöljen eller liknande högre placerade ställen kan detta också vara symptom som du bör iaktta.

Andra symptom som Artros bär med sig är att hunden gärna biter sig själv eller slickar sig själv mycket. Detta i sig självt är absolut inget tecken på Artros, men tillsammans med andra symptom bör du ta med det i beräkningen.
Äter din hund mindre och mindre kan detta också ha att göra med Artros.

En hund som är sjuk på något sätt blir ofta orolig. När hundar är oroliga vill de gärna att ägaren får reda på det, om ägaren i sig är en god ägare med bra kontakt till sin hund. Visar din hund tecken på ökad oro och efterhängsenhet bör du ta detta i beaktning.
Åtgärd

Anar du att din hund lider av Artros så vänta inte för länge med att besöka en veterinär. Hinner ni börja motverka Artrosen innan den utvecklats helt är chanserna mycket större till full förfriskning. En veterinär kan enkelt konstatera Artros genom en lätt undersökning av hunden i vaket tillstånd. Några som är experter på hundsjukdomar är Djurkliniken Roslagstull. Genom sina specialister kan de hjälpa dig och din hund till bättre tider. Har du frågor om Artros är det bara att höra av sig till dem. Tips om hur man kan förebygga sjukdomen är något som kan gynna de flesta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *